Η Κατερίνα Μουστάκα είναι διάσημη όχι μόνο για τους επώνυμους ασθενείς της κυρίως ολυμπιονίκες και ηθοποιούς, αλλά για την επιτυχία στην διάγνωση και θεραπεία των περισσότερων μυοσκελετικών παθήσεων που ταλαιπωρούν αρκετούς απο εμάς.
Είναι ιατρός που εξειδικεύτηκε στην Αμερική στην χειροπρακτική , πρωτοπόρος για τα ελληνικά δεδομένα! Την Κατερίνα την αγάπησα από την πρώτη κιόλας τηλεφωνική μας επικοινωνία, αν και η τηλειατρική δεν υποστηρίζεται και από εμένα , μέσα από μια μινι συνέντευξη που μου πήρε από το ιατρικό μου ιστορικό αλλά και με τις εύλογες «ιατρικές» απορίες μου καταλήξαμε ότι η δισκοκήλη μου δεν ευθύνεται για την κατάσταση της χρονιότητας του μυοσκελετικού πόνου στην μέση μου και η δισκοκήλη που όσο και αν η ακτινολογική της εικόνα μπορεί να μας τρομάζει πολλές φορές μας παραπλανεί για τα συμπτώματα.
Ο χρόνιος μυικός πόνος μου ευθυνόταν στον μυικό σπασμό ολόκληρου του κορμιού μου από την σωματική καταπόνηση και εκεί μου εξήγησε για τα λεγόμενα σημεία πυροδότησης πόνου (Trigger Points) που υπάρχουν στις μυικές απονευρώσεις που ευθύνονται κυρίως για τον μυοσκελετικό πόνο και που ένα μαγικό τρόπο «τα απενεργοποιεί».
Από την πρώτη κιόλας συνεδρία θεραπείας των ξακουστών trigger points είδα μια θεαματική βελτίωση 90% που σε συνδυασμό με τις ανατάξεις της (που πραγματικά σε «ξεμπλοκάρουν») επιστρέφεις σε μια φυσιολογική ζωή και κίνηση δίχως πόνο.
Χωρίς να σε ονειροπωλεί σου δηλώνει ξεκάθαρα την ανάγκη επανάληψής τους και σε κατευθύνει στην σωστή στάση του σώματος και κίνησης. Είναι τρομερό πόσο οργανωμένη είναι καθώς σου στέλνει τις ασκήσεις που πρέπει να επαναλάβεις κατ’ οίκον με ένα βιντεάκι που έρχεται αυτόματα στο email σου με την ίδια ενώ αποχωρείς από το ιατρείο της!
Οι συνεργάτες της όχι τυχαία και με πολύ μεγάλη οργάνωση σε κατευθύνουν σωστά στις ασκήσεις και το τελευταίο που σε εντυπωσιάζει είναι η online μέσω instagram εκπαίδευσή της σε ασκήσεις και ενημέρωσή της σε ό,τι νεώτερο υπάρχει!
Συγκεκριμένα σας παραθέτω τα παρακάτω Gold standarts της Κατερίνας:
Απορρόφηση δισκοκήλης αναλόγως σταδίου
Βάση Ανασκοπικής Έρευνας της πρόσφατης βιβλιογραφίας αποδεικνύεται ότι μετά από συντηρητική θεραπεία μπορούμε να έχουμε αυθόρμητη υποχώρηση και πλήρη αποθεραπεία σε δισκοκήλες.
Το ποσοστό της πιθανότητας αυτόματης απορρόφησης σε #ΚήληΜεσοσπονδύλιου Δίσκου βρέθηκε να είναι ανάλογο της «σοβαρότητας» της δισκοκήλης.
Φθάνει στο 96% για «τεράστιες» δισκοκήλες με αποσπασθέν κομμάτι (απολυματοποιήση), 70% για «μεγάλες» δισκοκήλες με ρήξη του ινώδους δακτυλίου (έκθλιψη), 41% για πρόπτωση -μικρότερη ζημία- του δίσκου και μόλις 13% για προβολή δίσκου – «πταίσμα» ακτινολογικά.
Οι ασθενείς με σοβαρότερα ακτινολογικά ευρηματα (απολυματοποιήση και έκθλιψη) είχαν σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα να έχουν αυθόρμητη απορρόφηση από ό, τι εκείνοι με πρόπτωση ή προβολή.
Σημεία πυροδότησης πόνου (Trigger points)
Τα Σημεία Πυροδότησης Πόνου δημιουργούνται σε μυς που έχουν ταλαιπωρηθεί από εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενη καταπόνηση, υπέρχρηση λόγω σπορ ή συνθηκών εργασίας (σήκωμα βάρους με κακή εργονομία, μετακόμιση, ταρζανιές στο Γυμναστήριο ή παρατεταμένη χρήση υπολογιστή), από άμεσο ή έμμεσο τραύμα στο μυ (πτώσεις, αυτοκινητιστικό ατύχημα, εισαγωγή νέων ασκήσεων σε προπόνηση), από χρήση της περιοχής σε έδαφος μη ιδανικού κινητικού μοντέλου πχ προπόνηση ή δραστηριότητα ενώ πονάμε από άλλη αιτία.
Μπορούν ακόμα να πυροδοτηθούν από πυρετό ή κρυολόγημα, από έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων στη διατροφή μας, από άλλες ασθένειες (ριζίτιδα, ιγμορίτιδα, χρονίες φλεγμονώδεις νόσους του Εντέρου), από κακή φυσική κατάσταση, παρατεταμένη ακινησία ΚΑΙ ψυχολογικό στρες.
Και υπάρχουν πλέον εξαιρετικά αποτελεσματικοί, αναίμακτοι, μη «φαρμακευτικοί» τρόποι αντιμετώπισης τους, είτε με τη βοήθεια εξειδικευμένου θεραπευτή είτε με μεθόδους αυτοθεραπείας -στο μέτρο του δυνατού.
Τωρα θα μου πείτε γιατί δεν είναι αντίστοιχη της συχνότητας τους η αναφορά τους στην εκάστοτε διαδικασία εύρεσης της πιθανής διάγνωσης;
Η απάντηση είναι επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό του Ιατρικού προσωπικού ή των επαγγελματιών Υγείας (πλην των φυσιοθεραπευτών και αναισθησιολόγων-αλγολόγων) δεν είμαστε ενήμεροι. Ούτε έχουμε ακούσει για αυτά, ούτε έχουμε εκπαιδευτεί επαρκώς στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση τους στα πλαίσια των σπουδών μας.
Η απουσία ενημέρωσης και εκπαίδευσης μας, όμως, σε σχέση με την ύπαρξη τους οδηγεί συχνά σε αδυναμία σωστής και άμεσης διάγνωσης, σε υποβολή των ασθενών σε μια σειρά τεστ και διαγνωστικών εξετάσεων που ούτε αναγκαίες ούτε χρήσιμες είναι, σε παράταση της ταλαιπωρίας τους και σε αύξηση της πιθανότητας τους να περάσουν σε Χρόνιο Πόνο.
Οι 600 μυς μας αποτελούν το 40% του βάρους μας και μπορούν να θεωρηθούν βασική παθογενετική αιτία είτε πρόσφατων είτε επίμονων μυοσκελετικών συμπτωμάτων, ειδικότερα όταν δεν υπάρχει κάποια ανατομική παθολογία που να δικαιολογεί αποτελεσματικά τα εν λόγω συμπτώματα.
Έτσι, παρόλο που τα Trigger Points δεν συμπεριλαμβάνονται – ακόμα- στους Οδηγούς Σπουδών των Ιατρικών Σχολών, ίσως είναι καιρός να εξοικειωθούμε όλοι μας μαζί τους.
Κατερίνα σε ευχαριστώ για όλα!