ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΑΝΩ ΑΛΛΟ ΒΑΡΟΣ, ΕΝΩ ΚΑΝΩ ΔΙΑΙΤΑ-ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ PLATEAU

ευα καρανικκη

Γράφει η Εύα Καρανίκκη, BSc, c.MMedSc, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Μεταπτυχιακό στην Ιατρική Σχολή Αθηνών

 

Φαινόμενο plateau παρατηρείται κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος απώλειας βάρους και ορίζεται ως η κατάσταση κατά την οποία :

  • το άτομο έχει σταθερό βάρος για πάνω από 2 εβδομάδες ή διακόπτεται οριστικά η πρόσθετη απώλειας βάρους
  • δεν έχει αλλάξει τη φυσική του άσκηση ή άλλες καθημερινές συνήθειες που δαπανούν σημαντικά ποσά ενέργειας
  • δεν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή π.χ κορτιζόνη, οιστρογόνα, που μπορεί να παρέμβουν στη απώλεια βάρους
  • ακολουθεί πιστά το διατροφικό του πρόγραμμα

Παρατηρείται 6 μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος απώλειας βάρους, ακόμα και 1-2 χρόνια μετά

frustrated-with-weight-gain

Πιθανός Μηχανισμός :

Κατά μια θεωρία, τα plateau αντανακλούν την ελάττωση της περιεκτικότητας λιπιδίων στα λιποκυττάρα, έτσι μέσω αντανακλαστικής μεταβολικής προσαρμογής, σταθεροποιείται το σωματικό βάρος.

Η απώλεια βάρους συνήθως έχει ως αποτέλεσμα απώλεια και μυϊκής μάζας , η οποία είχε αναπτυχθεί  προκειμένου να υποστηρίξει τον πλεονάζοντα λιπώδη ιστό. Καταβολισμός  μυϊκής μάζας επάγει την ελάττωση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας, που εξαρτάται κυρίως από τους μύες, δηλαδή επιβραδύνεται ο μεταβολισμός.

Ένα σώμα με χαμηλότερο σωματικό βάρος χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσει. Ένας άνθρωπος 70κιλών δαπανά λιγότερες θερμίδες από έναν 80 κιλών για την ίδια σωματική δραστηριότητα.

Επίσης προσλαμβάνοντας λιγότερες θερμίδες, δαπανούμε λιγότερη ενέργεια για να τις μεταβολίσουμε, δηλαδή μειώνεται η θερμογένεση λόγω τροφής ,συνεπώς και ο μεταβολισμός ηρεμίας.

Υποδηλώνεται, έτσι, η ύπαρξη  προσαρμοστικών μηχανισμών που κινητοποιούνται όταν μειωθεί το σωματικό βάρος και ‘’ απειληθεί’ το σώμα από τη στέρησης τροφής.

Συμπεράσματα:

Μετά από κάποιους μήνες σε δίαιτα οι θερμίδες που παίρνει ένα άτομο από το φαγητό του ισοδυναμούν με αυτές που καταναλώνει για τις ημερήσιες δραστηριότητές του. Εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στη διαιτητική πρόσληψη ή στη σωματική δραστηριότητα , η απώλεια βάρους φαίνεται να σταματά στο σημείο αυτό.

Το αδυνάτισμα δεν είναι μια απλή διαδικασία διότι πολλοί παράγοντες  συμβάλουν στο επιτυχημένο αποτέλεσμα. Σωστή και εξατομικευμένη διατροφή και άσκηση οδηγούν κατά γενική ομολογία στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ μικρότερο αιτιολογικό ρόλο στο φαινόμενο ‘plateau’φαίνονται να έχουν οι προσαρμοστικοί μεταβολικοί μηχανισμοί  που αναπτύσσονται για να αντεπεξέλθει το άτομο  στη στέρηση τροφής και την ελάττωση σωματικού βάρους.

 

Κατηγορίες: Medical Tips

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s