ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ

Μετά από ένα τραυματικό γεγονός απειλητικό για την ζωή , τη σωματική ή/και συναισθηματική σου ασφάλεια όπως μια πυρκαγιά ή να είσαι μάρτυρας ενός βίαιου περιστατικού, μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία αντιδράσεων που ονομάζεται μετατραυματικό στρες.ΠΥΡΚΑΓΙΑ Δεν χρειάζεται να εμπλακείς στο περιστατικό αλλά αρκεί ακόμα και να είσαι μάρτυρας αυτού, να το ακούσεις ή ακόμα και να το παρακολουθήσεις στην τηλεόραση. Υπάρχουν πάντα κάποιες ομοιότητες στις αντιδράσεις των ανθρώπων όμως με μικρές διαφορές που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πάντως όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι φυσιολογικές εκδηλώσεις σε ένα μη φυσιολογικό γεγονός.

Όπως ενημερώνει και ο φίλος ψυχίατρος Χρήστος Λιάπης « η σωστή αντιμετώπιση κατΛΙΑΠΗΣά τα πρώτα 24ωρα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μετατραυματικού στρες μέσα στο επόμενο εξάμηνο που ακολουθεί ένα συμβάν τέτοιας καταστροφικής έκτασης και τραγικότητας , το οποίο ξεπερνά το ανθρώπινο μέτρο και το πένθος που καλούμαστε να μεταβολίσουμε και ως άνθρωποι αλλά και ως κοινωνία, για την απώλεια των συμπολιτών μας».

Ποιες είναι αυτές οι αντιδράσεις;

ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ

Διαταραχές ύπνου και όρεξης, γαστρεντερικές διαταραχές, κεφαλαλγία, φλεβοκομβική ταχυκαρδία, εφίδρωση, αίσθημα παλμών, δυσκολία στην αναπνοή, μεγαλύτερη ευαισθησία σε κρυολογήματα, πτώση του ανοσοποιητικού, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, νικοτίνης, χημικών ουσιών (νόμιμων ή παράνομων)

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ

Άγχος, φόβος για επικείμενη επανάληψη του καταστροφικού συμβάντος, άρνηση της πραγματικής επιρροής του περιστατικού σε σένα, απάθεια, έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των οικείων σου, νευρικότητα, εκρήξεις θυμού, εφιάλτες

Όπως σημειώνει ο ειδικός, « ο κίνδυνος εμφάνισης μετατραυματικού στρες στις γυναίκες είναι τριπλάσιος με πενταπλάσιος από τι στους άνδρες , ενώ και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Τις πρώτες ημέρες είναι πολύ σημαντική η ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού και η παρέμβαση της Πολιτείας υποστηρικτικά. Είναι άκρως σημαντική η παρουσία επαγγελματιών ψυχικής υγείας ή και κοινωνικών λειτουργών. Κάποια άτομα μπορεί να χρειάζονται ακόμη και φαρμακευτική αγχολυτική υποστήριξη. Τώρα είναι η ώρα των εθελοντών. Η ώρα της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της προσφοράς.  Σε οποιονδήποτε συνάνθρωπό μας δούμε ότι τα πρώτα συμπτώματα δεν περνούν, παρά το γεγονός ότι το καταστροφικό γεγονός απομακρύνεται χρονικά τότε θα πρέπει να τον συμβουλεύσουμε τον ειδικό».

ΠΥΡΚΑΓΙΑ2

Να σημειώσουμε ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών οργάνωσε μια ομάδα ειδικών ιατρών και καθηγητών με επικεφαλή τον Καθηγητή Ανατομίας κ.Σκανδαλάκη για την υγειονομική και ψυχική υποστήριξη των πυρόπληκτων συμπατριωτών μας. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια!

Κατηγορίες: Thinking out loud

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s