14 ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Συγχαρητήρια είσαι έγκυος! Οδηγίες πολλές για το do’s and don’t’s για τους επόμενους 9 μήνες, εξετάσεις και πάλι εξετάσεις, υπερήχους, οδηγίες για τον μελλοντικό μπαμπά όμως στο θέμα περιποίησης του δέρματος σαφείς οδηγίες δεν δίνονται σχεδόν από κανέναν γυναικολόγο. Πολλές φίλες μελλοντικές μαμάδες με ρωτούν για το τι προϊόντα ομορφιάς πρέπει να αποφεύγουν και ποια να προτιμούν. Χωρίς να υπάρχουν όμως σαφείς ενδείξεις ή απαγορεύσεις και αναζητώντας την διεθνή βιβλιογραφία σας παραθέτω αγαπητές μελλοντικές μανούλες συστατικά που θα πρέπει να αναζητήσετε στα καλλυντικά σας προϊόντα ή ακόμα και σε προϊόντα περιποίησης που θα είναι καλό να αποφεύγεται για τους επόμενους 9 μήνες!beautypregnancy

 • ΥΠΕΡΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΒΕΝΖΟΛΙΟΥ

Πρόκειται για έναν οξειδωτικό παράγοντα με ήπια κερατολυτική και σμηγματορρυθμιστική δράση που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους δερματολόγος ως αγωγή στην ακμή. Σίγουρα η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει ορμονική ακμή όμως τα συνηθισμένα προϊόντα κατά της ακμής που χρησιμοποιούνται μπορεί να βλάψουν το έμβρυο. Η συγκεκριμένη δραστική ουσία υπάγεται στην κατηγορία C δηλώνοντας ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνο για το έμβρυο. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγονται τα προϊόντα αυτά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

     2) ΑΡΩΜΑΤΑ (FRAGNANCE)

Τα αρώματα συνήθως αποτελούνται από επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως parabens, παράγωγα βενζολίου, αλδεΰδες και άλλα που συνδέονται σε καρκίνους και προβλήματα του νευρικού συστήματος. Η συνηθέστερη παρενέργειά τους είναι ο ερεθισμός και η ερυθρότητα στην εφαρμοσμένη περιοχή όμως κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι καλό να αποφεύγονται. Αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν συστατικά όπως linalool, limonene, eugenol, citronellol , geraniol ή cinnamal. Fragnance-free  προϊόντα υπάρχουν στο εμπόριο και αναγράφονται στις ετικέτες τους οπότε είναι καλό αυτά να επιλέγετε.

 • BPA

Χρησιμοποιείται σε πλαστικά υλικά σε αρκετά προϊόντα ομορφιάς και είναι πολύ ασταθής χημική ουσία διεισδύοντας βαθιά στο δέρμα και έχει μεγάλη απορρόφηση.  Συνδέεται με διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος οδηγώντας σε καρκίνο μαστού , προστάτη, διαβήτη, στειρότητα ακόμα και καρδιακές παθήσεις. ΒΕΡΝΙΚΙΑΣύμφωνα με μελέτη του 2016 στο Journal of Chemistry το έμβρυο που εκτίθεται σε BPA έχει πιθανότητες να γεννηθεί με χαμηλό βάρος ή να αναπτύξει παχυσαρκία στο μέλλον, μπορεί να αποκτήσει άσθμα ή αναπτυξιακά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε αποβολή του.

 • ΥΔΡΟΚΙΝΟΝΗ

Είναι η αγαπημένη ουσία των δερματολόγων στην θεραπεία των πανάδων και των μελασμάτων που μπορεί να υπάρχουν είτε πριν είτε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την χημική ουσία αυτή. Μελέτες έχουν δείξει ότι μέχρι και 45% αυτού του φαρμάκου απορροφάται στο δέρμα μετά από τοπική εφαρμογή και ενώ δεν έχουν διεξαχθεί ακόμη μελέτες σχετικά με την επίδραση της υδροκινόνης σε ένα έμβρυο, υπάρχει υπερβολικά μεγάλο μέρος της χημικής ουσίας στην κυκλοφορία του αίματός σας μετά την χρήση για να δικαιολογήσετε τον κίνδυνο. Για να αποτρέψετε καφέ κηλίδες και αποχρωματισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χρησιμοποιήστε αντηλιακό!

 • ΦΟΡΜΑΛΔΕΥΔΗ

Η χημική ουσία αυτή συνδέεται με αρκετές διαταραχές του νευρικού συστήματος και καρκίνους ακόμα και αναπνευστικά προβλήματα. Υπάρχει κατά κόρον σε βερνίκια νυχιών, σε αρκετές θεραπείες μαλλιών αλλά και σε κόλλες βλεφαρίδων.  Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγονται και στα βερνίκια νυχιών να αναζητούνται όσα αναγράφουν 3-free or 5-free.

 • PARABENS

Είναι τα πιο γνωστά συντηρητικά καλλυντικών και έχουν συνδεθεί με καρκίνο μαστού και διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος. Το καταναλωτικό κοινό έχει ενημερωθεί για την επικινδυνότητά τους και αναζητά συνήθως προϊόντα parabens free , πόσο μάλιστα οι εγκυμονούσες όπου θα πρέπει να τα αποφεύγουν.

 • ΡΕΤΙΝΟΕΙΔΗ

Αποτελούν την κορωνίδα στη θεραπεία της ακμής αλλά περιλαμβάνονται και σε αρκετά προϊόντα αντιγήρανσης. Απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη με τα περισσότερα να ανήκουν στην κατηγορία C αλλά με την συνηθέστερη ισοτρετινοίνη να ανήκει στην κατηγορία X προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην διάπλαση του εμβρύου.

 • ΣΑΛΙΚΥΛΙΚΟ ΟΞΥ

Αν και η τοπική χρήση του είναι σχεδόν απίθανο να βλάψει το έμβρυο, η από του στόματος χορήγησή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όπως ενδοκράνια αιμορραγία στο έμβρυο.

 • ΧΗΜΙΚΑ ΦΙΛΤΡΑ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΩΝ
  suncream

Avobenzone, homosalate, octisalate, octocrylene, oxybenzone, oxtinoxate, menthyl nthranilate, and oxtocrylene αποτελούν χημικά συστατικά σε αντηλιακά για τα οποία αναφέρονται ανεπίσημα κίνδυνοι κατά την εγκυμοσύνη αλλά δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμα. Εφόσον όμως υπάρχουν αντηλιακά με φυσικά φίλτρα όπως οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου που αποτελούν άριστους φυσικούς φραγμούς για τις ακτινοβολίες UVA και UVB και ασφαλή για το έμβρυο , καλό είναι να προτιμώνται αυτά.

 • BOTOX

Μπορεί να πρόκειται για μια τοξίνη που δρα τοπικά στους μύες του προσώπου παραλύοντάς τους κάνοντας με τον τρόπο αυτό τις ρυτίδες λιγότερο εμφανείς όμως θα πρέπει να αποφεύγονται οι εγχύσεις BOTOX κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχουν επίσημες μελέτες για την επίδραση τους στο έμβρυο όπως και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε γυναίκες που έκαναν θεραπείες BOTOX πριν μείνουν έγκυες.

 • SODIUM LAURYL SULFATE

Υπάρχει σε υψηλή συγκέντρωση σε σαπούνια και σαμπουάν και λειτουργεί ως παράγοντας δημιουργίας αφρού κατά την διάρκεια του μπάνιου. Η συγκέντρωσή του για το σώμα μιας εγκύου είναι τόσο υψηλή όπου η παρατεταμένη έκθεση σε αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με το νευρικό της σύστημα καθώς και διαταραχές νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας.

 • DIAZOLIDINYL UREA 

Αυτό το συστατικό βρίσκεται σε αρκετές mascaras για τόνωση των βλεφαρίδων όμως είναι επικίνδυνο καθMASCARAώς απελευθερώνει φορμαλδεΰδης όπου αναφέραμε παραπάνω για την βλαπτική της επίδραση.

 • ΤOLUENE

Μαζί με άλλα 2 χημικά συστατικά , τις φθαλικές ενώσεις (phthalates) και την φορμαλδεΰδη αποτελούν το γνωστό τοξικό «τρίο»  το οποίο περιέχεται σε αρκετά βερνίκια νυχιών και θα πρέπει να αποφεύγονται στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 • ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

Προτιμώνται από αρκετές εγκυμονούσες που επιθυμούν να κάνουν μια στροφή προς τα προϊόντα της φύσης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όμως καλό είναι να αποφεύγονται τουλάχιστον μέχρι το τρίτο τρίμηνο. Δεν είναι όλα τα αιθέρια έλαια ακίνδυνα καθώς έχουν αποδειχθεί ότι μερικά όπως το γιασεμί και το φασκόμηλο μπορούν να προκαλέσουν συσπάσεις της μήτρας, το δεντρολίβανο μπορεί να προκαλέσει μητρορραγία ακόμα και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Καλό είναι να ενημερώνεται ο γυναικολόγος και αν χρησιμοποιηθούν να είναι αραιωμένα και σε ασφαλείς δόσεις.

 

Κατηγορίες: Mommies

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s