ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΠΑΝΙΑ ΜΟΡΦΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΨΕ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ Α.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Ο δημοφιλής ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου πήρε εξιτήριο χθες από το νοσοκομείο «Σωτηρία» δυνατός και χαμογελαστός αφού ανένηψε πλήρως μετά από 2 εβδομάδες διασωληνωμένος στην Μονάδας Εντατικής Θεραπείαςαπό μια σπάνια αλλά σοβαρή μορφή πνευμονίας που ονομάζεται νόσος των Λεγεωναρίων. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί έτσι γρήγορα και άσχημα η κατάσταση της υγείας του από έναν «όχι και τόσο δυνατό» πυρετό με συνοδό πονοκέφαλο σε μια επικίνδυνη περιπέτεια! Ευτυχώς, η έγκαιρη παρέμβαση του ιατρικού προσωπικού και η άμεση διάγνωση της λοίμωξής αναπνευστικού του από το βακτήριο Legionella pneumophila, του έσωσαν πραγματικά την ζωή του.sakellariou

Η περιπέτεια υγείας του έφερε στο προσκήνιο μια πάθηση η οποία είναι αρκετά συχνή τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε ρωτήσαμε κα Ελένη Βαλκάνου, ειδικός Πνευμονολόγος να μας εξηγήσει την σπάνια αυτή μορφή πνευμονίας , τους τρόπους μετάδοσης, την συμπτωματολογίας της και την απαραίτητη θεραπεία της.

Περι τίνος πρόκειται αυτή η σπάνια μορφή πνευμονίας;
Η νόσος των λεγεωναρίων είναι μια λοίμωξη στον πνεύμονα, η οποία μεταδίδεται από την εισπνοή σταγονιδίων από νερό κλιματιστικών ή άλλων συστημάτων. legionellaΕίναι σπάνια νόσος, αλλά μπορεί να καταλήξει πολύ σοβαρή. Η νόσος πήρε το όνομά της από τα πρώτα κρούσματα που σημειώθηκαν το 1976 στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβανίας. Εκεί από τα 2000 άτομα που συμμετείχαν σε μια σύμβαση της αμερικανικής λεγεώνας, οι 182 παρουσίασαν τη νόσο και οι 29 από αυτούς πέθαναν.

Ποια είναι τα συμπτώματα που θα με κάνουν να ανησυχήσω ότι πάσχω από νόσο των λεγεωναρίων;
Για αρκετές ημέρες ο ασθενής νιώθει κουρασμένος και αδύναμος. Στη συνέχεια εμφανίζεται ο πυρετός (συνήθως πάνω από 38ο C), ο βήχας και η απόχρεμψη (φλέγματα). Αρκετά συχνά είναι και τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως είναι οι διάρροιες, η ναυτία και ο πόνος στο στομάχι. Επίσης σπανιότερα οι ασθενείς αναφέρουν μυικά άλγη, πονοκέφαλο, δύσπνοια και πόνο στο στήθος.

Ποιες οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις που πρέπει να γίνουν;
Η διάγνωση γίνεται με εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες είναι διαθέσιμες μόνο σε μεγάλα νοσοκομεία. legionella xrayΗ πιο χρήσιμη εξέταση είναι η ανεύρεση του αντιγόνου της Legionella στα ούρα. Επίσης υπάρχουν εξετάσεις για αντισώματα έναντι της Legionella στον ορό του αίματος, τα οποία όταν ανευρίσκονται θετικά, δηλώνουν προηγούμενη επαφή του βακτηρίου με τον οργανισμό.

Είναι μεταδοτική η νόσος των λεγεωναρίων;
Η νόσος αυτή δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά κυρίως διαμέσου μολυσμένων πηγών νερού που τροφοδοτούν κτήρια, όπως νοσοκομεία, ξενοδοχεία, πολυκατοικίες, μονάδες με spa και πισίνες.

Ποια είναι η θεραπεία της;
Πολλά αντιβιοτικά είναι δραστικά έναντι του βακτηριδίου της Legionella. Οι δύο πιο αποτελεσματικές κατηγορίες αντιβιοτικών είναι οι μακρολίδες (αζιθρομυκίνη) και οι κινολόνες (σιπροφλοξασίνη, λεβοφλοξασίνη, μοξιφλοξασίνη).

Ποια είναι η πρόγνωση των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τη νόσο των λεγεωναρίων;
Όταν ο ασθενής λάβει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή έγκαιρα, κατά την έναρξη δηλαδή της πνευμονίας, τα αποτελέσματα είναι ευνοϊκά, ειδικά αν δεν έχει υποκείμενα νοσήματα, που να καταστέλλουν το ανοσοποιητικό του σύστημα. Αν όμως ο ασθενής, δεν λάβει έγκαιρα τη σωστή αγωγή ή έχει συνοδές σοβαρές παθήσεις, τότε υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείες ή ακόμα και στο θάνατο.
Για τους ασθενείς που θα λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί παρουσιάζουν έντονη κόπωση, βήχα, δύσπνοια και δυσκολία συγκέντρωσης για πολλούς μήνες έως και ένα χρόνο μετά την αποδρομή της πνευμονίας.

Ποια άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από το βακτήριο της Legionella;
Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι καπνιστές, τα άτομα που λαμβάνουν κορτιζόνη, και όσοι πάσχουν από χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις ή από παθήσεις που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Που βρίσκεται η Legionella;
Η legionella έχει εντοπιστεί σε συστήματα διανομής νερού που βρίσκονται σε μεγάλα κτίρια, όπως ξενοδοχεία και νοσοκομεία. Τα κλιματιστικά, οι αφυγραντήρες και οι πισίνες των σπα είναι μερικές από τις κύριες πηγές μετάδοσης της νόσου των Λεγεωναρίων.

Ευχαριστούμε πολύ για τις αναλυτικές πληροφορίες την Ειδικό Πνευμονολόγο , Ελένη Βαλκάνου, MD (Ελ. Βενιζέλου 14-16, Αργυρούπολη, τηλ:2109608677)

 

Κατηγορίες: Medical Tips

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s